Slovenia Digital https://sloveniadigital.com Digitalni marketing Sat, 27 Jul 2019 20:37:13 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.6 https://sloveniadigital.com/seo-analiza/ https://sloveniadigital.com/seo-analiza/#respond Thu, 18 Jul 2019 16:31:26 +0000 https://sloveniadigital.com/?p=1093 The post appeared first on Slovenia Digital.

]]>

Od danes naprej sami!

Naučite se teh nekaj osnov in naredite SEO analizo (svoje) spletne strani.

 

S tem člankom boste prišli do znanja poznavanja nekaj najbolj pomembnih SEO osnov, naučili se boste uporabiti enega izmed vodilnih orodij v svetu SEO MozPro (katerega boste lahko 30 dni uporabljali brezplačno), SEO analizo svoje ali konkurenčne strani, boste od danes naprej lahko naredili kar sami.

Koristi SEO ne bomo posebej omenjali. Če niste živeli pod skalo, se zavedate kako pomemben pripomoček je, pri vaši spletni poslovni strategiji.

V današnji dobi, je zaželjeno, da se lastniki poslov čim bolje spoznajo tudi na ta del. SEO je področje, o katerem velikokrat ne poznajo niti osnov. Je področje, pri katerem lahko s svojo avtoriteto in poznanstvi izjemno pripomorejo, zato je pomembno, da ga razumejo in o njem razmišljajo. Pravi SEO svetovalec bo v SEO strategijo vključil nekaj ključnih elementov, do katerih bo prišel preko direktorjev podjetja, le ta, pa preko svojih poslovnih poznanstev.

V tem članku vas bomo naučili ključne elemente “off page” SEO optimizacije, ki bo igrala približno 60-70% vloge pri zmožnosti renkiranja v spletnih iskalnikih. Spoznali boste kaj pomeni DA (avtoriteta domene), PA (avtoriteta posameze strani). Znali boste pregledati ozadje povezav posamezne spletne strani in razumeli kaj le te pomenijo. Znali boste preveriti zahtevnost posamezne branże in posamezne strani. Predvsem boste sposobni oceniti trenutno “off page” SEO stanje vaše domene, in znali boste pregledati kako napredna je v SEO vaša konkurenca. Pridobili boste občutek o tem, koliko energije bo potrebno vložiti, da jih boste prehiteli.

Ta članek je namenjen lastnikom poslov, ki SEO področja še ne poznajo ali ga poznajo površno. Bo pa zanimiv tudi vsem ostalim, saj do tako strnjenega in praktičnega znanja morda še niste dostopali.

V članku vam prav tako ničesar ne prodajamo. Vsebuje samo znanje in praktične načrte. Pokažemo vam pot do prezplačnega 30 dnevnega preizkusa SEO Moz. Povabimo vas, da nas najamete na brezplačno 1na1 svetovanje.

Naročite brezplačno 1na1 svetovanje z našim SEO strokovnjakom!

*Brezplačno SEO svetovanje na območjih: Maribor, Celje, Ljubljana

Obrazec za izboljšanje spletnega marketinga Copy

 

MOZ, orodje številka 1 v svetu SEO

Za osnovno razumevanje kaj je avtoriteta domene, kako nastane in kako z njo manipuliramo, potrebujemo profesionalni program, ki skenira celotni globalni splet in zna med seboj povezati povezave med spletnimi stranmi. Program, ki vidi, katere spletne strani linkajo na vsako drugo (torej tudi vašo) spletno stran, vse strani pa oceni z metrikami, katere so eden ključnih faktorjev razvrščanja domen v spletnih iskalnikih. Pri nas uporabljamo SEO Moz. Gre za enega najboljših programov v svetu SEO in najbolj priznani SEO strokovnjaki uporabljajo metrike pridobljene iz njega kot uradne. Čeprav gre za profesionalno orodje, katerega upraba stane 170usd na mesec, je orodje prijazno do brezplačnega preizkusa ter ga lahko 30 dni uporabljate brezplačno ter tako z njim naredite uradno analizo vaše spletne strani ter preverite, kaj na tem področju dela konkurenca.  

BREZPLAČEN DOSTOP DO ORODJA ZA 170USD/MESEC

Orodje moz lahko kot omenjeno preizkusite brezplačno. Pri vpisu boste potrebovali kreditno kartico, a če boste pred potekom 30 dni (na kar vas bo jasno opozarjal program) uporabo prekinili, kar se enostavno in jasno naredi v nastavitvah, iz vaše kartice ne boste plačali nič.

IN ZAČNIMO …

Pojdite na www.moz.com ter se registrirajte s svojim emailom, vpisali boste tudi svojo plačilno kartico. Če ste se morda v preteklosti že registrirali, uporabite drug email. Po potrditvi emaila boste takoj prejeli popolni dostop do Moz Pro.

Kaj je “Moz domain authority”?

Moz DA je laično povedano moč domene (Moz PA pa moč posamezne strani), ki jo je prejela iz drugih strani (več o tem, kaj vpliva na DA). Vsaka stran, ki s povezavo linka na vašo domeno, s sabo prinese tudi nekaj moči. Moč se potencira z relevantnostjo povezave. Če kot primer spletna stran revije v branži nepremičnin (npr. DA50), s člankom “Kako izbrati najboljšega notarja za overitev nepremičninskih pogodb” (PA25) linka na spletno stran notarja, le ta pa ima jasno navedeno, da opravlja tudi overitve nepremičninskih pogodb, s seboj prinese zelo zadovoljivo količino moči in je nekako povezava, kakršnih si želimo čim več.

Povezava mora biti “dofollow”

Ker je bilo možno v preteklosti izkoriščati sistem tako, da je podjetje pač kupovalo plačljive članke ter tako prejemalo povezave, je Google izrazil zahtevo, da morajo biti vse povezave, ki so nastale iz oglaševanje označene kot “nofollow” povezave. Taka povezava prekine tok moči in ga tako ne prenese na drugo domeno. Tako so “nofollow” označene vse povezave, ki pridejo iz oglasov, plačljivih člankov, direktorijev. Ker spletna stran tudi izgublja del moči, s tem ko jo prenese z “dofollow” povezavo, se spletne strani le tega dokaj pogosto poslužujejo. Iz SEO stališča, so torej veliko bolj vredne povezave, ki nimajo poznačbe “nofollow” v kodi povezave.

Kako preverite ali je povezava “dofollow”?

Povezava je torej, po navadi, z modro označen tekst v besedilu ali slika, katero je možno klikniti, kot npr. to, kar nas popelje na drugo stran. Če z desnim gumbom miške kliknemo na povezavo in dalje kliknemo “inspect element” se nam bo prikazala kratka koda. Če le ta vsebuje rel=nofollow oznako (kot na primeru na sliki) potem je ta povezava “nofollow”. 

Kaj je “anchor” tekst!

Obarvano besedilo povezave je “anchor” tekst in le ta je direktno povezan z SEO saj povezavo (le ta prinaša moč) poimenuje. Povezava je lahko SEO orientirana kot npr. “odvetnik v Ljubljani” ali samo splošna “klikni tukaj”. Eden prvih Googlovih posodobitev v smeri slabe prakse SEO, je bila ta, da je penaliziral “spam anchor ratio”. To pomeni, da se je ključna beseda prepogosto pojavljala. Naravno je, da povezave niso spisane direktno na besede, katere želimo renkirati v iskalnikih. Če smo odvetnik v Ljubljani, bodo po naravni poti naše povezave (na ketere po naravni praksi SEO nimamo vpliva) obarvane npr. “Klikni tukaj”, “odvetniška družba”, “povezava”, “odvetnik J.K.” itd. In ne vedno samo ključne besede, na katere želimo renkirati, npr. “Odvetnik Ljubljana”. Glavne in direktne ključne besede, so lahko po Googlovih smernicah varne uporabe samo ca. 30% vsega anchor teksta.

Priporočena uporaba “anchor” teksta: do 15% direktne ključne besede. 40% povezane besede, 50% Ime podjetja, url, …

Preverite DA in PA vaše domene!

Sedaj bomo uporabili orodje Moz (www.moz.com).

Ko ste se registrirali in pridobili polni dostop do uporabe Moz, boste kliknili na (1.) MozPro> (2.) Link explorer. Nato boste (3.) vnesli url vaše spletne strani in kliknili “search”. Na naslednji strani boste pridobili dva ključna podatka: DA (avtoriteta vaše domene od 0-100), PA (avtoriteta posamezne strani od 0-100). 

Zakaj je stanje DA vaše domene kakršno je.

Moz lepo prikaže tudi podatke, kot so število domen, ki linka na vašo spletno stran in število linkov skupaj. Sama količina ne bo povedala veliko, saj je veliko bolj pomembna moč in relevantnost posamezne povezave, ter da je povezava “dofollow”.

Sedaj (1.) v levem razdelku kliknimo “Linking domains”. Sedaj se bodo (2.) izpisale vse domene, katere orodje zazna, ter iz njih obstaja povezava na vašo spletno stran. Sedaj lahko izberete še “link type” ter označite “dofollow” da vidite iz katerih domen prihajajo “dofollow” povezave.

Preglejte najmočnejše povezave!

V levem razdelku sedaj kliknite “Inbound Links”. Ponavadi bodo povezave, ki se bodo izpisale tukaj kot prve, tudi najmočnejše SEO povezave. Povezavo si lahko podrobno ogledate, s kod prihaja, kakšen je njen “anchor”, DA in PA domene iz katere prihaja, relevantnost pa sami ocenite ko kliknete na povezavo. Gre za članek, direktno vezan na vaše podjetje? Vas je omenil veliki založnik, ste partner kakšne večje blagovne znamke in vas je na spletni strani dodala kot referenco? Razlogov je lahko več. Pomembno je, da v tej fazi pridobite uvid v to veliko osnovo SEO in pričnete sami razmišljati, kako lahko pridobite čim več pomembnih povezav.

Zahtevnost SEO konkurence

V programu SEO Moz preklopite iz “Link explorer” na “Keyword explorer”. V polje za iskanje vnesite poljubno ključno besedo, seveda takšno, ki je direktno vezana na vaš posel in vas zanima. Ko stisnete “search” bo SEO Moz pregledal konkurenco in ocenil stopnjo težavnosti (0-100), priti med prvih 10 zadetkov. Med tem bo 0-15 primerna težavnost za hitro renkiranje z minimalno vloženih sredstev v SEO, med tem ko bodo besede z 15+ precej težje in bo za rezultate potrebna zajetna investicija. Od tukaj nastane pomemben del strategije SEO, ki se lahko usmeri na lažje ključne besede, namesto na take, na katere obstaja prevelika konkurenca.

Če boste na isti strani kliknili na SERP analysis, boste pridobili pregled stanja v SERP (Search engine results page) za prvih deset zadetkov na določeno ključno besedo. Tako lahko zelo pregledno pridobite uvid v DA in PA vseh domen med prvimi desetimi zadetki, ter število domen, ki je z njimi povezano in število posameznih povezav

Težavnost posamezne konkurence

V prvem delu, ste se naučili pregledati SEO ozadje vaše spletne strani. Sedaj, ko so vam metrike bolj poznane, lahko pregledate, kaj na SEO področju dela vaš posamezni konkurent. Kje je on pridobil povezave itd. Dobili bomo približen uvid v to, kaj moramo sami narediti za to, da ga bomo prehiteli. Dobimo nove ideje, od kje dobiti povezave.

Kako do rezultatov?

Naše podjetje bo z minimalno SEO pogodbo, za branže 0-15 zahtevnosti, po izkušnjah potrebovalo 60-90 dni (približno 3-10 ključnih besed), da novo spletno stran potisne med prvih 10 zadetkov. Čas varira z višino SEO pogodbe. Minimalna pogodba se prične z 500eur/mesec + nagrado, ob uspešno zaključeni prvi fazi (primer: če je spletna stran nova, bo cilj prve faze priti do desetega zadetka, če je stran na ključne besede že med top10, bo prva faza dogovorjena posebej).

Naročite brezplačno 1na1 svetovanje z našim SEO strokovnjakom!

*Brezplačno SEO svetovanje na območjih: Maribor, Celje, Ljubljana

Obrazec za izboljšanje spletnega marketinga Copy

 

Obrazec za izboljšanje spletnega marketinga

 

The post appeared first on Slovenia Digital.

]]>
https://sloveniadigital.com/seo-analiza/feed/ 0
Hello world! https://sloveniadigital.com/hello-world/ https://sloveniadigital.com/hello-world/#comments Thu, 06 Jun 2019 10:06:43 +0000 https://sloveniadigital.com/?p=1 Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

The post Hello world! appeared first on Slovenia Digital.

]]>
Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

The post Hello world! appeared first on Slovenia Digital.

]]>
https://sloveniadigital.com/hello-world/feed/ 1